Ödem oluşma riskini en aza indirmek için kişinin mutlaka yeterli miktarda su tüketmesi gerekmektedir. Bunun yanında vücudun sıvı tutulumunu arttırdığı için yiyecekler mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Sofra tuzuna ek olarak salamura yiyecekler, turşu, gazoz ve kola gibi gazlı içecekler, kafein, çikolata ve meyankökü gibi besinler de vücuttaki sıvı birikimini arttırır ve kontrollü olarak tüketilmeleri gerekir.
Bunun yanında her ne kadar yararlı olsalar da haddinde fazla miktarda protein ve süt ürünleri tüketildiğinde de kişide ödem oluşma riski artmaktadır. Vücutta sıvı toplanmasını arttıran bu tür gıdalar tüketen kişiler durumu dengelemek adına bol su içmeli ve üzüm, armut, salatalık, tam tahıllı yiyecekler, yeşil yapraklı sebze yemekleri ve avokado gibi vücuttan sıvı atılmasını sağlayan besinleri tüketmelidir.
Böylelikle vücutta ödem oluşma riski en aza indirilmiş olacaktır. Beslenme düzenine ek olarak, kişinin kilosu da ödem oluşumu konusunda önemli bir yere sahiptir. Kişinin kilosu arttıkça damarlardaki dolaşım yavaşlar ve böylelikle sıvı dengesi bozulur. Bu yüzden kişi beslenmesine dikkat etmeli ve egzersiz yapmayı ihmal etmemelidir. Aynı zamanda arada sırada yapılabilecek masaj uygulamaları da kasların rahatlamasını ve böylelikle damarlardaki sıvı dolaşımının daha akıcı olmasını sağlayabilir.